Snijden in de kosten, geen grote overnames en verdere focus op speciale materialen zoals supervezel Dyneema en de voedingsingrediënten. Analisten vinden de strategische lijn die DSM uitzet saai. Ook beleggers zijn niet bijster enthousiast.

Speciaalchemiebedrijf DSM trekt 200 tot 250 miljoen euro uit om 250 tot 300 miljoen euro te besparen bij de voedingsmiddelendivisie Nutrition en bij Performance Materials. Woensdag maakte het bedrijf bekend zich de komende drie jaar te willen richten op twee groeidoelen.

Zo moet het bedrijfsresultaat (ebitda) in die periode toenemen met een hoog enkelcijferig percentage en het rendement op het geïnvesteerde kapitaal (roce) met een hoog dubbelcijferig aantal basispunten per jaar.

Geen grote overnames, verdere kostenreductie

Het bedrijf denkt “in de nabije toekomst” geen grote overnames te doen omdat het nog de handen vol heeft met het integreren van recente aankopen “die een sterke bijdrage hebben geleverd aan de winst”.

Eind augustus maakte de onderneming bekend de komende twee jaar 900 tot 1100 banen te schrappen, waarvan ongeveer de helft in Nederland. Die ingreep moet eind 2017 hebben geleid tot een besparing van 125 à 150 miljoen euro.

De woensdag aangekondigde kostenreductie leidt tot extra verlies van honderd banen, vooral buiten Nederland, zo gaf topman Feike Sijbesma aan in een toelichting.

Geen vuurwerk bij wnistdoelen DSM

De strategie-update waar speciaalchemiebedrijf DSM woensdag mee kwam is "niet zo spannend'', aldus analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen. Op de beurs daalde het aandeel DSM bij de opening 0,6 procent.

De prognose voor het bedrijfsresultaat exclusief afschrijvingen is volgens Van Beek in lijn met de verwachtingen. De marktvorser had liever een uitsplitsing van de doelstellingen gezien voor de onderdelen Nutrition (voedingsingrediënten) en Performance Materials (speciale materialen voor de industrie), waarvoor wel besparingsdoelstellingen werden gegeven.

DSM liet verder doorschemeren mogelijk uit joint ventures te stappen, waarbij het volgens Van Beek vooral zal gaan om de samenwerking met Patheon. "DSM heeft een minderheidsbelang en Patheon wil naar de beurs. Door er uit te stappen komt er geld vrij om te investeren in groei''.

Rabobank is evenmin onder de indruk van de update, hoewel het totale besparingsdoel volgens de bank hoger is dan verwacht. "De doelstellingen voor ebitda en roce zijn niet zo indrukwekkend''. De consensus voor het bedrijfsresultaat is al een toename van 9 procent per jaar voor de periode 2016 tot en met 2019, terwijl de roce voor Nutrition is gedaald tot 8 procent en voor Performance Materials tot 11 procent.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl